Menu
0
  • FR
  • NL
  • EN
  • DE
   

De Haspengouwse bouwstijl is onder te verdelen in vier verschillende regio's, waaronder Amay met zijn stedelijke architectuur.

In de richting van Luik is de grond zeer vruchtbaar, waardoor de bevolkingsdichtheid in de vele dorpen hoog is en de economie voornamelijk steunt op de landbouw. De vierkantshoeve is een van de belangrijkste kenmerken van het Haspengouwse landschap. Deze gebouwen zijn opgetrokken uit bakstenen van klei en leem uit de streek.

Hoeve in kalksteen in Fize-FontaineRond steengroeven wordt dan weer veel gebouwd in kalksteen (Warnant, Villers-le-Bouillet, Saint-Georges) en zandsteen (Fize, Seraing-le-Château, Bodegnée). De omlijstingen (venster- en deuropeningen), verdeelbalken en bijna elke onderbouw zijn gewoonlijk van kalksteen uit de Maasstreek, met name gewonnen in Vinalmont, Héron, Ampsin en Engis.

Tot en met de eerste helft van de 19de eeuw wordt er veel gebouwd in skeletbouw (vakwerk), vooral door de kleine boeren, die tot dan toe in de meerderheid zijn. Uit die tijd zijn nauwelijks enkele gebouwen bewaard gebleven. De meeste van deze gebouwen hadden begin 19de eeuw nog strodaken, wat je nog op sommige postkaarten kunt zien (Celles). Aan sommige huizen in het zuiden van de streek kun je nu nog zien dat ze ooit strodaken hadden. Dit is herkenbaar aan de vroegere dakhelling, die nu een scheidslijn vormt tussen de verschillende bouwmaterialen waaruit het huis bestaat.

De dakpan blijft het populairste materiaal voor dakbedekkingen. Leien worden vooral gebruikt voor belangrijke gebouwen, zoals abdijen, landhuizen, kastelen enz. De stijl van deze gebouwen volgt vaak de stedelijke modes na. Bepaalde woonhuizen uit de 18de eeuw lijken verraderlijk veel op enkele huizen in Huy en Luik, die men tot de 'Maasstijl' rekent.