Menu
0
   

HesbayeHaspengouw biedt ons een van de mooiste 'openfield'-landschappen van België, met zijn weidse, licht glooiende velden en zijn dorpen omringd door weiden en boomgaarden. De waterlopen vormen als het ware natuurlijke grenzen voor deze streek. In het zuiden is dat de Maas met zijn vallei, in het westen de Mehaigne en in het noorden de Jeker. Er is maar één stroom die geen grens vormt, maar de streek van zuid naar noord doorkruist, en dat is de Yerne, die bij de boerderij van Hepsée (Verlaine) ontspringt, en in Waremme uitmondt in de Jeker.

Door de dikke leemlaag is Haspengouw een buitengewoon vruchtbaar landbouwgebied. Het is een van de oudste regio’s van Europa, aangezien hier al in het Neolithicum aan landbouw werd gedaan. Twee derde van de ondergrond bestaat uit een krijtlaag. In sommige dorpen werd dan ook krijt gewonnen en verwerkt.

Het plateau van Haspengouw bereikt bijna nergens een hoogte van boven de 200 meter. Villers-le-Bouillet (205 m) en Stockay St.-Georges (207 m) zijn de hoogst gelegen punten van de streek. Vanaf deze waterscheiding helt de vlakte af naar de Maas, die op 60 à 70 m hoogte ligt. Verschillende waterlopen, waaronder de Bende, doorsnijden deze vlakte richting Maas.