Menu
0
   

Vanaf de 5de eeuw wordt Romeins-Gallië geplaagd door de Germaanse invasies. Het Romeinse Rijk wordt hierdoor grondig overhoop gegooid en opgedeeld in verschillende koninkrijken. De Frankische staat wordt geregeerd door de Merovingische dynastie. De Merovingiërs wonen vooral in de valleiën. Van hun levenswijze getuigen voornamelijk grafresten. De Merovingiërs begroeven hun mensen in grafrijen, samen met hun sierraden, hun wapenrusting of met huishoudelijke voorwerpen zoals aardewerken kommen.

Helaas zijn er niet veel archeologische vondsten gedaan uit deze tijd, behalve enkele 'dodensteden' in Verlaine (6de en 7de eeuw), Bodegnée, Oudoumont, Gerbehaye, Warfée, Vaux-Borset, Warnant en Thier d'Olne. De meerderheid van de Franken leefde aan de oever van de Mehaigne en de Maas: in Ampsin, Amay en Thier d'Olne. De site van Thier d'Olne levert de interessantste vondsten, aangezien deze constant bewoond of gebruikt werd van de 7de tot en met de 9de eeuw. Eerst woonde er een aristocratische familie, vervolgens stond er een mausoleum en later een privé-kapel, volgend op de evangelisering van deze contreien. Er werd ook een woonhuis gevonden van een ambachtenfamilie.

Uit de Merovingische periode resten nauwelijks enige gebouwen. Men bouwde voornamelijk met lichte materialen: hout en leem. Enkele abdijen en kerken werden met duurzamere materialen gebouwd. De basiliek van Saint-Georges in Amay wordt reeds genoemd in een testament uit 634. Ze werd gebouwd op de plaats waar voorheen een Romeinse villa had gestaan, met materialen die afkomstig waren van de villa zelf.

De Frankische beschaving in deze streek wordt bestudeerd aan de hand van enkele overblijfselen. De sarcofaag van de Heilige Chrodoara, die onder de collegiale kerk gevonden werd in 1977, is hiervan een prachtig en uniek exemplaar. Het is het enige voorbeeld dat we kennen van Frankische grafsculpturen waarbij een mens op zulke precieze wijze wordt afgebeeld. Boven het vlakke reliëf van een vrouwelijke figuur, gekleed in een lang gewaad en met in haar hand een staf, lezen we de inscriptie Chrodoara.