Menu
0
   

La MeuseDe fysionomie van de Maas stelt een eenheid in onze streken voor. In Wallonië monden de belangrijkste bijrivieren erin uit, er een grotere rivier van makende. Er bestaan veel bijrivieren tussen Givet en de Nederlandse grens. De Mehaigne en de Hoyoux te Hoei zijn de belangrijkste in onze streek. Maar een veelvoud aan kleine beken zoals de beek van de Bende, de Roua te Amay en de Flône vergezellen de rivier ook na hun eigen zeer korte trajecten.

Ten noorden van haar parcours, nog voor de samenvloeiing met de Samber, doorkruist de Maas Condroz. Daarop volgt een strook van 4 à 5 kilometer met een Ardens karakter, ook de Ardennen van Condroz genoemd, ten oosten van Namen en ten westen van Marlagne. Ten noorden van de Samberen-Maasgleuf is het Haspengouw die aan de rivier grenst. Dit vruchtbare, slib bevattende, grondgebied, een groot graanproducent, werd intensief geëxploiteerd. Er kwam uitgebreid transport langs de waterwegen om de steden in de buurt van de oevers met levensmiddelen te voorzien. Later, wegens de nabijheid van de Waalse industriële centra, kreeg de Maas nog meer belang : de rivier was de ideale natuurlijke weg voor de handel en de aanvoer van grondstoffen.

De regionale steensoorten zijn verschenen in de loop van lithologische cycli die de geologische zeldzaamheden, massaal aanwezig op beide oevers van de rivier, kunnen verklaren. De Maas stroomt door een land vol mijngroeven : steen zal daar een belangrijk onderdeel van blijven, vooral kalksteen en oplosbare rots.

De Maas heeft altijd gefigureerd als een van de grote industriële, economische, culturele en militaire assen van Noord-Europa. Onze regio heeft haar groei en ontwikkeling deels aan de rivier te danken. Dit kan bijvoorbeeld Amay bevestigingen, een stadje dat zich ontwikkelde op het kruispunt van de Maas en de drukke Romeinse heirweg Tongeren, via Aarlen, met Trier verbindende.