Menu
0
   

Céramique omalienne découverte à Seraing-le-ChâteauEr zijn talrijke bewijzen gevonden dat de Cromagnon-mens en de Neanderthalers hier geleefd hebben, voornamelijk in de grotten van Engis. Vanaf het Neolithicum veroveren stammen uit het Donaugebied de regio en ze vestigen hun territorium tussen de Maas, de Jeker en de Mehaigne. Dit volk leeft van de landbouw en bouwt nederzettingen in Haspengouw. Verschillende dorpen in deze streek hebben belangrijke ontdekkingen opgeleverd wat betreft de levenswijze in die tijd, onder andere in Vaux-Borset, Chapon-Seraing, Verlaine en Dommartin. Er zijn rechthoekige fundamenten gevonden van woonhuizen met een gevellengte van soms wel 10 meter.

Van de Keltische periode weten we meer dan van de voorafgaande. Op plaatsen die stammen uit het Neolithicum zijn overblijfselen gevonden uit het Bronzen en IJzeren tijdperk, maar ook op andere sites. Uit de periode van 800 tot 450 v.C. zijn crematieplaatsen ontdekt in Dommartin, Borlez, Aineffe, Viemme en Warnant-Dreye.
Tijdens het tweede IJzeren tijdperk (van 450-50 v.C.) groeit de bevolking. Hiervan getuigen de resten van aardewerk, gewichten van weefgetouwen en andere objecten die gevonden werden in Limont, Haneffe, Verlaine en Seraing-le-Château. In Amay zijn bij de collegiale kerk aanzienlijke vondsten gedaan uit 100-50 v.C.