Menu
0
  • FR
  • NL
  • EN
  • DE
   

Kerk in Viemme (Faimes)Als we kijken naar onze kerken, moeten we concluderen dat de Romaanse en gotische stijl in deze streek bijzonder slecht vertegenwoordigd zijn. In dit opzicht is Haspengouw als het ware het slachtoffer geworden van haar eigen rijkdom: in de 19de eeuw werden veel gebouwen vervangen door neogotische bouwwerken, zoals in Vieux-Waleffe, Vaux-Borset, Fize, Chapon-Seraing, Bodegnée, Borlez en Viemme. Op andere locaties werden de gebouwen zodanig aangepast en verbouwd, dat we enkel nog een middeleeuwse oorsprong kunnen aflezen aan het silhouet, de grote toren van de hoofdbeuk of de ligging (zoals in Warnant,Verlaine, Saint-Georges en Haneffe). Sommige gebouwen werden gaandeweg aangepast, tijdens het Ancien Régime, en vormen het resultaat van verschillende bouwperioden, afhankelijk van de ontwikkelingen van de parochiale bevolking. Soms is de geschiedenis van een gemeente regelrecht af te leiden uit haar kerkmuren. Het gebouw en de bijbehorende begraafplaats dienden vaak niet enkel voor de cultus. Soms waren er torens of ommuringen bij (zoals in Dreye, Limont, Haneffe en Verlaine), die als toevluchtsoord dienden of als plaatsen waar de gemeente kon samenkomen om de restauratie van de kerk te bespreken of om het werk op de velden te organiseren.

Uit de Romaanse tijd zijn er geen gebouwen bewaard gebleven in hun originele staat. Enkel de kapel Saint-Sulpice in Aineffe, met haar toren en koorgang, en bepaalde gedeelten van de collegiale kerk van Amay (voorgebouw in ottoniaanse stijl, Romaanse hoofdbeuk) blijven trouw aan een stijl die rond 1100 zonder twijfel gangbaar was in de hele regio. Verschillende verdedigingstorens, waaronder die van Donceel en Celles, zijn ook moeilijk precies te dateren. De gothiek kwam hier tussen de 13de en de 16de eeuw tot ontwikkeling, maar heeft slechts enkele sporen nagelaten in nadien verbouwde en aangepaste gebouwen (vb. Limont, Villers, Saint-Georges, tempelierskapel in Haneffe enz.).

Tijdens de 16de en 17de eeuw worden er niet veel nieuwe kerken gebouwd, behalve dan gedeelten van de collegiale kerk van Amay en de abdijkerk van Flône. In de dorpen worden kerktorens gebouwd of opgehoogd (Limont, Villers-le-Bouillet). Het zijn problematische tijden. In de 18de eeuw ontstaan er daarentegen weer veel interessante bouwwerken. We herinneren u graag aan de prachtige kapel van Saives en de abdijkerk van Paix-Dieu. Sommige gebedshuizen hebben ook een bijzonder goed bewaard interieur (Saives, Les Waleffes).