Menu
0
  • FR
  • NL
  • EN
  • DE
   

Romaanse toren in AmayUit enkele zeldzame slottorens, zoals die van Limont of Seraing-le-Château, kunnen we opmaken hoe de inwoners van deze streek bouwden tijdens Middeleeuwen. In sommige recentere landhuizen treffen we ook enkele sporen aan van middeleeuwse muren of gewelven (Oultremont, Haneffe, Jehay enz.). In Les Waleffes, Vieux-Waleffe, Faimes en Fize vinden we ook nog oude feodale aarden vestingwallen die de plaats aanduiden van nu verdwenen slottorens, eerst van hout en later van steen. De slottoren van de Waroux in Amay uit de 17de en 18de eeuw is een prachtvoorbeeld van een Romaanse versterkte woning. Tijdens de vorige eeuw werd het bouwwerk gerestaureerd.

Haspengouw en Maas zijn rijkelijk bezaaid met landhuizen, adelwoonsten en buitenverblijven. De beroemdste exemplaren bevinden zich in Jehay, gebouwd in de Renaissance-stijl van het Maasgebied, in Les Waleffes en in Warfusée. Er zijn ook iets minder opvallende kastelen, bijvoorbeeld in Oudoumont, Vieux-Waleffe en Attines. De architectuur van deze kastelen is zeker niet minder interessant dan de bekendere kastelen en bovendien zijn ze vaak gelegen in tuinen of parken die een bezoek de moeite waard maken. Bij sommige van deze verblijven is de scheidslijn tussen kasteel en boerderij bijzonder vaag, vandaar de naam ‘kasteelhoeve’.

Voorbeelden hiervan treffen we aan in Oultremont, Bodegnée, Borsu, Hermalle en ook bij de landhuizen van Oulhaye en bij de kasteelhoeve van Haneffe, omringd door een slotgracht en een verdedigingsmuur met bastions. Veel van deze boerderijen verschillen van de klassieke Haspengouwse vierkantshoeve door enkele 'extra's', zoals de kasteelhoeve van Waleffe met haar twee ronde torens, of die van Oultremont met zijn twee schuren. Verder zijn er nog de 19de-eeuwse verblijven in historistische stijl, die herinnert aan hun middeleeuwse oorsprong, zoals in Seraing-le-Château en Limont.